Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (ΣΑΒΘ): αιτίες και πρόληψη

Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (ΣΑΒΘ): αιτίες και πρόληψη

Από το Babysits
ανάγνωση 4 λεπτών

Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (ΣΑΒΘ): μπορεί να το έχετε ακουστά, μπορεί να το φοβάστε αλλά να μην ξέρετε ακριβώς τι είναι και πως να μειώσετε τον κίνδυνο του. Για αυτόν τον λόγο, αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε έναν νεογνολόγο παιδίατρο που δουλεύει σε ένα μαιευτήριο στη Γαλλία και να μας μιλήσει, έτσι ώστε να μάθουμε περισσότερα για αυτό το σύνδρομο.

Το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (ΣΑΒΘ), που ονομάζεται και αλλιώς ως θάνατος της κούνιας, αναφέρεται στον αιφνίδιο θάνατο ενός προηγουμένως υγιούς βρέφους. Στο Babysits, θεωρήσαμε πως είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα το οποίο χρειάζεται να καλύψουμε έτσι ώστε να μπορέσετε και εσείς να κατανοήσετε το σύνδρομο αυτό και να μάθετε ποια είναι τα σημαντικά βήματα για να το αποφύγετε όσο είναι δυνατόν. Όλες οι πληροφορίες και συμβουλές που θα βρείτε σε αυτό το άρθρο προέρχονται από έναν επαγγελματία, για αυτό συνεχίστε να διαβάζετε και δείτε τι μας είπε ο νεογνολόγος παιδίατρος (παιδίατρος που έχει ειδικευτεί στη νεογνική φροντίδα) κατά τη διάρκεια της συνέντευξης μας.

Τι είναι το ΣΑΒΘ;

Πρώτα, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, αυτό το σύνδρομο μερικές φορές αναφέρεται και ως θάνατος της κούνιας. Ο παιδίατρος με τον οποίο μιλήσαμε μας εξήγησε “αυτό το σύνδρομο συμβαίνει όταν ένα υγιές βρέφος, ηλικίας 0-6 μηνών, αιφνιδίως πεθαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου του. Ο θάνατος είναι αδιευκρίνιστος καθώς δεν εντοπίζεται κάποια αιτιολογία και πάντα συμβαίνει όταν το βρέφος κοιμάται, τη νύχτα ή κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου.” Επομένως, δεν μπορεί να συμβεί όταν το μωρό είναι ξύπνιο.

Sleeping baby

Πόσο συχνό είναι το ΣΑΒΘ;

Σε μερικές χώρες έλαβαν χώρα καμπάνιες πρόληψης, ειδικότερα κατά τη δεκαετία του 1990, για να ενθαρρύνει οικογένειες να σταματήσουν να βάζουν τα βρέφη να κοιμούνται μπρούμυτα. Μετά από αυτές τις καμπάνιες, υπήρξε σαφή μείωση στα ποσοστά του συνδρόμου που παρατηρήθηκαν.

Στις ΗΠΑ, περίπου 1248 υγιή βρέφη πεθαίνουν κάθε χρόνο από ΣΑΒΘ. Το 2020 το ποσοστό του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου είναι 0.04%.

Πως να προλαμβάνετε το ΣΑΒΘ;

Ο κίνδυνους του συνδρόμου του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου μπορεί να μειωθεί με τα ακόλουθα βήματα και ενέργειες.

  • Πρώτα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν πρέπει να βάλετε το βρέφος να κοιμηθεί μπρούμυτα, δηλαδή στην κοιλίτσα του. Όταν το μωρό ξαπλώνει ανάσκελα μειώνει το κίνδυνο ξαφνικού θανάτου κατά 75%. Οπότε και η πρώτη συμβουλή είναι να τοποθετήσετε το μωρό ανάσκελα σε ένα σκληρό στρώμα και φυσικά χωρίς μαξιλάρι.

  • Τοποθετήστε το βρέφος στο κρεβατάκι του και μέσα σε έναν υπνόσακο, χωρίς επιπλέον κουβέρτες. Μη γεμίσετε το κρεβάτι με παιχνίδια και αρκουδάκια και αρκεστείτε μόνο σε ένα αρκουδάκι στο κρεβατάκι του.

  • Ο παιδίατρος επίσης ανέφερε “το μωρό να κοιμάται σε δωμάτιο το οποίο δεν είναι υπερβολικά ζεστό με θερμοκρασία μεταξύ 18°C και 20°C και επιπλέον να κοιμάται τα βράδια έως ότου γίνει 6 μηνών στο δωμάτιο των γονιών του.”

  • Εάν κάποιος στην οικογένεια σας καπνίζει, είναι σημαντικό να μην καπνίζει μέσα στο σπίτι. Τα σωματίδια του τσιγάρου μπορούν και αυτά να αποτελέσουν παράγοντα κινδύνου.

  • Τέλος, σημειώστε πως το να κοιμάται το βρέφος σας μαζί σας αυξάνει επίσης ελαφρώς τον κίνδυνο. Όντως, ο γιατρός μας εξήγησε πως: “ενώ κοιμάστε και βρίσκεστε στο βαθύ κομμάτι του ύπνου μπορεί να γυρίσετε και να πλακώσετε το βρέφος και αυτό είναι κάτι πολύ επικίνδυνο”. Για αυτό να μην κοιμάστε στο ίδιο κρεβάτι με το μωρό. Μια εναλλακτική λύση είναι η συγκοίμηση (co-sleeping), όπου και προστίθεται μια κούνια δίπλα στο γονικό κρεβάτι ως προέκταση. Αυτό σας επιτρέπει να είστε κοντά στο μωρό χωρίς τον κίνδυνο να το πλακώσετε.

SIDS prevention

Καινούρια προϊόντα πρόληψης κινδύνου

Μερικά προϊόντα, όπως κούνιες που συνδέονται στο internet για παράδειγμα, δημιουργήθηκαν για να μειώσουν τον κίνδυνο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Αυτά τα κρεβατάκια έχουν ενσωματωμένο μικρόφωνο που εντοπίζει πότε το μωρό κλαίει και αυτόματα κουνάει την κούνια. Επιπλέον, διατηρούν το μωρό τυλιγμένο έτσι ώστε να παραμείνει ανάσκελα.

Ωστόσο, ο παιδίατρος με τον οποίο μιλήσαμε μας είπε ότι αυτά τα προϊόντα δεν είναι απαραίτητα πολύ πιο χρήσιμα από τις παραπάνω συμβουλές. Εάν ακολουθήσετε τις ιατρικές προτάσεις, μια κούνια που συνδέεται στο internet δε θα μειώσει περεταίρω τον κίνδυνο του ΣΑΒΘ. Επιπλέον, τα προϊόντα αυτά μπορεί να προκαλέσουν στους γονείς άγχος και κατ’ επέκταση άγχος και στο μωρό.


Ελπίζουμε αυτές οι πληροφορίες και οι συμβουλές να σας φάνηκαν χρήσιμες και να έχετε μια καλύτερη εικόνα της κατάστασης. Εάν έχετε ερωτήσεις ή απορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο Instagram ή στο Facebook. Μπορείτε επίσης να διαβάσετε τα υπόλοιπα άρθρα μας με συμβουλές για να μάθετε και για άλλα ζητήματα.

Γίνετε μέλος της Κοινότητας Φύλαξης Παιδιών!

Εγγραφείτε δωρεάν