Τα πρώτα δόντια του μωρού και πως να ανακουφίσετε τον πόνο

Τα πρώτα δόντια του μωρού και πως να ανακουφίσετε τον πόνο

Από το Babysits
ανάγνωση 5 λεπτών

Πότε βγαίνουν τα πρώτα δοντάκια του μωρού; Πως μπορείτε να ανακουφίσετε τη δυσφορία της οδοντοφυΐας και πόσο καιρό θα χρειαστεί να βγάλει όλα τα δόντια του; Μπορείτε να διαβάσετε εδώ για όλα, από τα πρώτα δοντάκια του μωρού σας μέχρι να τα αποκτήσει όλα!

Πότε εμφανίζονται τα πρώτα δοντάκια;

Κατά μέσο όρο, τα μωρά βγάζουν τα πρώτα τους δοντάκια όταν είναι μεταξύ 4 και 7 μηνών. Εάν τα δοντάκια του μωρού σας εμφανιστούν νωρίτερα ή αργότερα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Κάθε μωράκι είναι διαφορετικό, οπότε μεταξύ 4 και 7 μηνών είναι απλά ένας μέσος όρος και όχι βεβαιότητα. Συνήθως τα πρώτα δοντάκια που βγάζουν τα μωράκια είναι οι κεντρικοί τομείς της κάτω γνάθου. Οι τομείς της άνω γνάθου είναι συχνά τα επόμενα δοντάκια που εμφανίζονται και τα δόντια δίπλα σε αυτά συνήθως ακολουθούν.

Πως θα αναγνωρίσετε τα συμπτώματα ενός μωρού που βγάζει δόντια;

Τα μωράκια όταν βγάζουν τα πρώτα τους δόντια, νιώθουν άβολα καθώς η οδοντοφυΐα είναι μια επίπονη διαδικασία. Αυτό συμβαίνει διότι τα ούλα τους βρίσκονται υπό πίεση, καθώς τα δόντια τους πιέζουν για να βγουν. Υπάρχουν πολλά συμπτώματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε πότε βγαίνουν τα πρώτα δοντάκια. Σύνηθες σημάδια της οδοντοφυΐας μπορεί να είναι πως το μωρό κλαίει πολύ ή ενοχλείται εύκολα, αρχίζει να έχει πολλά σάλια ή πρησμένα ούλα, ακόμη μπορεί να αρνείται να φάει ή να έχει ανήσυχους ύπνους. Μαζί με αυτά, μπορεί να αρχίσει να δαγκώνει ό,τι πιάνει, να ξύνει τα μάγουλα του ή να τραβάει τα αυτιά του.

Μερικά μωράκια εμφανίζουν εξάνθημα πάνας, αυξημένη θερμοκρασία σώματος/πυρετό ή διάρροια. Εάν αυτά τα συμπτώματα επιμένουν είναι φρένων να συμβουλευτείτε ένα γιατρό.

first baby teeth

Τι μπορούμε να κάνουμε για να ανακουφίσουμε τον πόνο της οδοντοφυΐας;

Φυσικά, θέλετε να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να ανακουφίσετε τον πόνο που σχετίζεται με τα πρώτα δοντάκια. Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να βοηθήσετε:

  • Κάντε μασάζ το ούρο στο σημείο που φαίνεται πως βγαίνει το δοντάκι
  • Δώστε στο μωρό να μασήσει ένα κρίκο οδοντοφυΐας. Αυτός μπορεί να βοηθήσει και να ανακουφίσει τα συμπτώματα της οδοντοφυΐας. Υπάρχουν κάποιοι κρίκοι οδοντοφυΐας που έχουν ένα κρύο στοιχείο το οποίο μπορεί να βοηθήσει και να ανακουφίσει τη δυσφορία.
  • Δώστε στο μωράκι σας να φάει κρύα φρούτα ή για παράδειγμα ένα κρύο αγγούρι. Για παράδειγμα, αλεσμένο – για παιδάκια που δεν είναι αρκετά μεγάλα για στερεές τροφές.
  • Μπορεί επίσης να επιλέξετε να δώσετε στο μωράκι σας ιβουπροφένη ή παρακεταμόλη για βρέφη για την ανακούφιση του πόνου. Εάν το επιλέξετε, καλό είναι να δώσετε μικρή δόση (μόνο μια δόση) και να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας.

Πόσο καιρό θα χρειαστεί για να βγάλει ένα μωράκι όλα του τα δόντια;

Τα παιδάκια συνήθως έχουν όλα τους τα δοντάκια γύρω στα 3 έτη τους. Και αυτά είναι γύρω στα 30 δόντια. Πρώτα, μεταξύ 4-7 μηνών το μωρό βγάζει τους κάτω κεντρικούς τομείς. Γύρω στους 8-12 μήνες, οι άνω κεντρικοί τομείς εμφανίζονται όπως και οι υπόλοιποι τομείς. Μεταξύ 13-19 μηνών, οι μπροστινοί γομφίοι εμφανίζονται και μετά ακολουθούν οι κυνόδοντες κατά τους μήνες 16-22. Τέλος, οι τέσσερις γομφίοι εμφανίζονται συνήθως στους μήνες 20-33.

when do the first teeth come in?

Πότε γίνεται η απόπτωση των νεογιλών δοντιών;

Μόλις μάθαμε πως τα παιδάκια έχουν όλα τους τα νεογιλά δόντια όταν είναι 3 ετών. Αλλά, τα παιδιά χάνουν τα πρώτα τους δόντια για να βγάλουν τα μόνιμα όταν είναι 6 ετών.

Τα νέα τους δόντια σπρώχνουν τα παλιά, νεογιλά, κάνοντας τις ρίζες τους χαλαρές έως ότου επέλθει η απόπτωση τους. Τότε τα μόνιμα δόντια εμφανίζονται, αντικαθιστώντας τα νεογιλά. Τα περισσότερα παιδάκια χάνουν όλα τους τα νεογιλά δόντια και έχουν τα μόνιμα τους όταν είναι 12 ετών.

Οι φρονιμίτες ίσως αρχίσουν να εμφανίζονται μερικά χρόνια αργότερα. Συνήθως συμβαίνει γύρω στα 18 τους χρόνια, αλλά μπορεί να εμφανιστούν αργότερα ή και μερικές φορές να μην εμφανιστούν καθόλου!

adult teeth kids

Πόσο συχνά θα πρέπει να βουρτσίζει το παιδί σας τα δόντια του;

Όταν τα πρώτα δοντάκια εμφανίζονται, μπορείτε να ξεκινήσετε να τα βουρτσίζετε και να τα φροντίζετε. Αν και σε μερικά χρόνια θα χάσουν τα νεογιλά τους δόντια, είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε αυτά αλλά και τη στοματική τους υγιεινή.

Τα νεογιλά δόντια έχουν πιο μαλακή στρώση αδαμαντίνης από αυτήν των ενήλικων και μόνιμων δοντιών. Λόγω αυτού, μπορεί πιο γρήγορα να προκληθεί βλάβη της αδαμαντίνης και να εμφανιστεί τερηδόνα. Εάν μάλιστα ένα παιδί χάσει πολύ νωρίς τα νεογιλά του δόντια ή δεν φροντίσει κατάλληλα τη στοματική του υγιεινή μπορεί να προκληθεί προβλήματα και στα μόνιμα δόντια όταν αυτά εμφανιστούν.

Πως να φροντίσετε τα νεογιλά δόντια του παιδιού σας;

Μόλις βγουν, είναι σημαντικό να φροντίζετε τα νεογιλά δόντια του παιδιού σας. Ορίστε, μερικές συμβουλές!

  • Να χρησιμοποιείτε μόνο οδοντόκρεμα που είναι κατάλληλη για την ηλικία του παιδιού.
  • Χρησιμοποιήστε ειδική οδοντόβουρτσα κατάλληλη για την ηλικία του παιδιού. (Όσο πιο μαλακή τόσο το καλύτερο.)
  • Βουρτσίστε τα 1 φορά την ημέρα, μέχρι την ηλικία των 2 ετών.
  • Βουρτσίστε τα 2 φορές την ημέρα, από την ηλικία των 2 ετών και άνω.
  • Βουρτσίστε εσείς τα δόντια του παιδιού σας μέχρι την ηλικία των 10 ετών.

    brushing kids teeth

Γίνετε μέλος της Κοινότητας Φύλαξης Παιδιών!

Εγγραφείτε δωρεάν