6 Συμβουλές για να Βοηθήσετε τα Παιδιά να Κοιμηθούν

6 Συμβουλές για να Βοηθήσετε τα Παιδιά να Κοιμηθούν

Από το Babysits
ανάγνωση 5 λεπτών

Η προετοιμασία ενός παιδιού για ύπνο μπορεί να φέρει αρκετές προκλήσεις. Μερικά παιδιά απλά δε θέλουν να πάνε στο κρεβάτι τους, ή δυσκολεύονται να ηρεμήσουν και να τους πάρει ο ύπνος. Για αυτό, μαζέψαμε μερικές συμβουλές που θα βοηθήσουν γονείς και babysitter να κάνουν την ώρα του ύπνου πιο εύκολη και λιγότερο κουραστική για όλους.

6 Συμβουλές για να Βοηθήσετε τα Παιδιά να Κοιμηθούν Καλά

Tips to help your child sleep

Απογευματινές ρουτίνες

Μια καθιερωμένη απογευματινή ρουτίνα δίνει στο παιδί την αίσθηση πως ήρθε η ώρα να ξεκουραστεί και να ετοιμαστεί να πάει στο κρεβάτι του. Προσπαθήστε να επαναλάβετε την απογευματινή ρουτίνα κάθε απόγευμα με την ίδια σειρά έτσι ώστε τα παιδιά σας να την συνηθίσουν, όπως να πλένετε το πρόσωπο σας, να βουρτσίζετε τα δόντια σας, και να βάζετε τις πιτζάμες σας. Μπορεί επίσης να είναι αγχολυτικό και ξεκούραστο για το παιδί να φτιάξει την τσάντα του για το σχολείο ή τον παιδικό, ή να ετοιμάσει τα ρούχα του για το επόμενο πρωϊνό. Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε τα παιδιά στην προετοιμασία της απογευματινής ρουτίνας: ίσως το παιδί να θέλει να ετοιμάσει τα αρκουδάκια τους πριν πάει για ύπνο ή να πει καληνύχτα στο κατοικίδιο σας ή τα αδερφάκια του.

children's bed

Όχι βραδινό ή σνακ αργά το βράδυ

Ενώ μπορεί να μην φαίνεται, είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη τι καταναλώνει ένα παιδί όταν ετοιμάζεστε για ύπνο. Όταν τρώνε τα παιδιά, λαμβάνουν πολύ περισσότερη ενέργεια, γεγονός που δεν είναι ιδανικό για αργά το απόγευμα όταν ετοιμάζεστε να πάτε για ύπνο. Για αυτό είναι σημαντικό να σκεφτείτε πόσο αργά καταναλώνουν τα παιδιά το βραδινό τους, και επιπλέον, πως και τι καταναλώνουν ως απογευματινό σνακ ή επιδόρπιο. Προσπαθήστε να καταναλώνετε το βραδινό αρκετά πριν από την ώρα του ύπνου έτσι ώστε το παιδί να μην είναι γεμάτο ενέργεια, γεγονός που θα κάνει δύσκολο να ηρεμήσει και να κοιμηθεί. Το ίδιο ισχύει για το επιδόρπιο ή το απογευματινό σνακ. Καταναλώστε τα μετά το βραδινό αντί πριν την ώρα του ύπνο.

family meal

Αφήστε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές

Οι οθόνες ακριβώς πριν την ώρα του ύπνου δεν είναι καλές για τα παιδιά αλλά ούτε και για τους ενήλικες. Το φωτεινό φως και η δραστηριότητα στην οθόνη ενεργοποιεί τον εγκέφαλο και κάνει την ξεκούραση πιο δύσκολη. Προσπαθήστε τα απογεύματα να μειώσετε τον χρόνο που αφιερώνετε μπροστά από μια οθόνη, είτε είναι κινητό, τάμπλετ, υπολογιστής, ή τηλεόραση. Επίσης συστήνεται να αφήσετε τις ηλεκτρονικές συσκευές εκτός του υπνοδωμάτιού. Αυτό μπορεί να μειώσει την επιθυμία να τα χρησιμοποιήσετε και επιπλέον μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να ηρεμίσουν και να αποκοιμηθούν πιο εύκολο.

child with cellphone

Παίξτε πριν πάτε για ύπνο

Είναι σημαντικό να εκτονώσετε όση ενέργεια έχετε πριν πάτε για ύπνο, καθώς αυτό θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε και να αποκοιμηθείτε. Έχουμε ήδη αναφέρει γιατί οι οθόνες πριν τον ύπνο δεν είναι και η καλύτερη ιδέα, οπότε τι άλλο μπορείτε να κάνετε; Αντί να βλέπετε τηλεόραση, γιατί να μην κάνετε κάτι όπου το παιδί θα εκτονώσει την ενέργεια που του έχει απομένει πριν ξεκινήσετε την απογευματινή σας ρουτίνα και πάτε για ύπνο; Το παιχνίδι μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να το πετύχετε αυτό, θα διασκεδάσει το παιδί σας και θα εκτονώσει την υπολειπόμενη ενέργεια του πριν πάει για ύπνο. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να παιδιά να μην είναι πολύ απασχολημένα πριν την ώρα του ύπνου, για αυτό πάρτε λίγο χρόνο να ηρεμήσετε μετά από τις δραστηριότητες σας, για παράδειγμα διαβάζοντας μαζί ένα βιβλίο. Εναλλακτικά, μπορείτε να παίξετε περισσότερο ήρεμα παιχνίδια όσο πλησιάζει η ώρα του ύπνου. Για παράδειγμα, μπορείτε να παίξετε ένα επιτραπέζιο το οποίο δεν απαιτεί φυσική δραστηριότητα ή ενέργεια έτσι ώστε να διεγείρει τα παιδιά και να τους είναι πιο δύσκολο να κοιμηθούν.

toddler playing

Διατηρήστε το υπνοδωμάτιο σκοτεινό και δροσερό

Ένα σκοτεινό δωμάτιο το οποίο είναι δροσερό και γύρω στους 19 βαθμούς Κελσίου έχει τις βέλτιστες συνθήκες για έναν ξεκούραστο ύπνο. Είναι επίσης κατευναστικό για τα παιδιά εάν το δωμάτιο το και κρεβάτι τους είναι καθαρό, και εάν το δωμάτιο μυρίζει ωραία! Η καθαριότητα του δωματίου και το συμμάζεμα των παιχνιδιών μπορεί να είναι κομμάτι της απογευματινής ρουτίνας και έτσι να βοηθήσει το παιδί κατά την ώρα του ύπνου.

baby's room

Ένα Audiobook μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να χαλαρώσουν και να έχουν όνειρα γλυκά

Εάν έχετε ήδη διαβάσει μαζί ένα παραμύθι, ένα audiobook ή το ραδιόφωνο μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αποκοιμηθούν. Στις μέρες μας, ένας μεγάλος αριθμός παιδικών βιβλίων είναι διαθέσιμος ως audiobooks. Εάν έχετε μια εφαρμογή με audiobooks, μπορείτε να βρείτε κατάλληλα παραμύθια για την κάθε ηλικιακή ομάδα. Το YouTube επίσης διαθέτει μια πληθώρα δωρεάν audiobook και χαλαρωτικής μουσικής που μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να αποκοιμηθεί.

bedtime story

Ελπίζουμε αυτές οι συμβουλές να βοηθήσουν τα παιδιά σας να κοιμηθούν πιο εύκολα και να κάνουν την ώρα του ύπνου πιο ομαλή. Αφότου κοιμηθούν τα παιδιά, ξεκουραστείτε, και αφιερώστε στον εαυτό σας τον χρόνο που αξίζετε! Καλή σας νύχτα!

Γίνετε μέλος της Κοινότητας Φύλαξης Παιδιών!

Εγγραφείτε δωρεάν