Τα στρώματα της Γης – Δραστηριότητα Γεωλογίας

Τα στρώματα της Γης – Δραστηριότητα Γεωλογίας

Από το Babysits
ανάγνωση 5 λεπτών

Μια εύκολη και πρακτική δραστηριότητα όπως και αυτή είναι ο τέλειος τρόπος να βοηθήσετε τα παιδιάς να αντιληφθούν τα στρώματα της Γης. Αυτή η δραστηριότητα γεωλογίας είναι εύκολη και διασκεδαστική, και μπορεί να κατασκευαστεί με απλά αντικείμενα που θα βρείτε στο σπίτι σας.

Ρίξτε μια ματιά στο βήμα-βήμα βίντεο μας για να φτιάξετε τη δική σας κατασκευή γεωλογίας της Γης με τα στρώματα της. Για μια πιο λεπτομερή περιγραφή, διαβάστε το παρακάτω άρθρο.

Για να ξεκινήσετε, θα χρειαστείτε:

  • Χρωματιστά χαρτιά ή χαρτόνια (ιδανικά: μπλε, πράσινο, μαύρο, κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο)
  • Ψαλίδι
  • Διχαλωτό συνδετήρα
  • Μολύβι
  • Διαβήτη (ή οτιδήποτε στρογγυλό έχεις στο σπίτι με το οποίο μπορεί να σχηματίσεις κύκλους!)

Πρώτο Βήμα

Ξεκίνησε με το να κάνεις με τον διαβήτη έναν κύκλο πάνω στο μαύρο χαρτί και προσεκτικά κόψτο. Αυτός ο μαύρος κύκλος θα είναι ο φλοιός της Γης. Χρησιμοποίησε ένα ανοιχτό σε χρώμα στυλό ή μαρκαδόρο για να ονομάσεις τον φλοιό.

Earth Crust Kids Science Activity Geology

Δεύτερο Βήμα

Χρησιμοποίησε τον διαβήτη για να σχεδιάσεις έναν κύκλο ελαφρώς μικρότερο από τον φλοιό στο κόκκινο χαρτί και προσεκτικά κόψτο. Αυτός ο κόκκινος κύκλος θα είναι ο μανδύας της Γης. Με ένα στυλό ονόμασε τον μανδύα.

Earth Mantle Kids Science Activity Geology

Τρίτο Βήμα

Χρησιμοποίησε έναν διαβήτη για να σχεδιάσεις έναν κύκλο ελαφρώς μικρότερο από τον μανδύα στο πορτοκαλί χαρτί, και προσεκτικά κόψτο. Αυτός ο πορτοκαλί κύκλος θα αποτελέσει τον εξωτερικό πυρήνα της Γης. Με ένα στυλό σημείωσε τον εξωτερικό πυρήνα.

Earth Outer Core Kids Science Activity Geology Craft

Τέταρτο Βήμα

Τέλος, χρησιμοποίησε τον διαβήτη για να σχεδιάσεις έναν μικρότερο κύκλο στο κίτρινο χαρτί, και προσεκτικά κόψτο. Αυτός ο μικρός κίτρινος κύκλος θα αποτελέσει τον εσωτερικό πυρήνα της Γης. Με ένα στυλό σημείωσε τον εσωτερικό πυρήνα.

Earth Inner Core Kids Science Activity Geology Craft

Πέμπτο Βήμα

Εκτύπωσε μερικές χώρες ή ηπείρους και αποτύπωσε το περίγραμμα τους στο πράσινο χαρτί. Εάν θέλεις, μπορεί να σχεδιάσεις τις δικές σου ηπείρους. Έπειτα, προσεκτικά κόψε τα σχήματα.

Earth Kids Science Activity Geology Craft Continents

Έκτο Βήμα

Με τον διαβήτη σχεδίασε έναν μεγάλο κύκλο στο μπλε χαρτί, και προσεκτικά κόψτο. Αυτός ο μεγάλος κύκλος θα αναπαριστά την Γη. Κόψε ένα κομμάτι 90° από το μπλε χαρτί της Γης, και κόλλησε πάνω σε αυτό τις πράσινες χώρες και ηπείρους.

Earth Surface Kids Science Activity Geology Craft

Έβδομο Βήμα

Τοποθέτησε τους κύκλος τον έναν πάνω στον άλλον (ακολούθησε αυτήν την σειρά: φλοιός, μανδύας, εξωτερικός πυρήνας, εσωτερικός πυρήνας, Γη). Τέλος, τοποθέτησε τον διχαλωτό συνδετήρα για να συγκρατήσει όλους τους κύκλους μαζί και τελείωσες!
Layers of the Earth Kids Science Activity Geology Craft

Μάθημα Γεωλογίας

Μόλις ολοκληρώσετε αυτήν την χειροτεχνία γεωλογίας, μπορείτε να μιλήσετε με τα παιδιά σας και να τους εξηγήσετε το κάθε στρώμα της Γης! Με τη δημιουργία αυτής της κατασκευής, τα παιδιά θα έχουν μια οπτική αναπαράσταση για να ακολουθήσουν αυτά που έχετε να τους πείτε για τις λειτουργίες του κάθε στρώματος.

Φλοιός

Ο φλοιός της Γης είναι το λεπτότερο στρώμα και αποτελείται από δύο τμήματα: τον ωκεάνιο και τον ηπειρωτικό φλοιό. Ο ωκεάνιος φλοιός είναι ο φλοιός που βρίσκεται κάτω από τους ωκεανούς, και ο ηπειρωτικός φλοιός είναι ο φλοιός που βρίσκεται κάτω από το έδαφος.

Ήξερες ότι ο ωκεάνιος φλοιός αποτελεί το 71% της επιφάνειας της Γης ενώ ο ηπειρωτικός φλοιός το 29%; Αυτό σημαίνει ότι η επιφάνεια του πλανήτη μας αποτελείται κυρίως από νερό!

Πληροφορίες για μεγαλύτερα παιδιά:

Ο ωκεάνιος φλοιός αποτελείται από ιζηματογενή πετρώματα και πετρώματα βασάλτη ενώ ο ηπειρωτικός φλοιός αποτελείται από μαγματογενή, μεταμορφωσιγενή και ιζηματογενή πετρώματα.

Θερμοκρασία: 200° – 400°C

Βάθος: 8 – 7- χλμ. πάχος

Μανδύας

Ο μανδύας είναι το δεύτερο στρώμα της Γης, και εντοπίζεται κάτω από τον φλοιό της Γης. Αυτός ο μανδύας είναι πολύ, πολύ βαρύς! Στην πραγματικότητα είναι τόσο βαρύς που αποτελεί περίπου το 85% ολόκληρου του βάρους της Γης.

Πληροφορίες για μεγαλύτερα παιδιά:

Ο μανδύας αποτελείται από πετρώματα πυριτίου, σιδήρου, μαγνησίου, αλουμινίου, οξυγόνου και άλλων μετάλλων.

Θερμοκρασία: 200° – 4000°C

Βάθος: 2900 χλμ. Πάχος

Εξωτερικός πυρήνας

Ήξερες ότι αυτό το στρώμα της Γης είναι τόσο καυτό που είναι σε εντελώς υγρή μορφή; Είναι ακόμα πιο ζεστό από την επιφάνεια του Ήλιου!

Πληροφορίες για μεγαλύτερα παιδιά:

Ο εξωτερικός πυρήνας αποτελείται από λιωμένο σίδηρο και νικέλιο. Η μετακίνηση αυτών των μετάλλων στο εσωτερικό της Γης είναι που της προσδίδουν την μαγνητική της ιδιότητα! Ουάου!

Θερμοκρασία: 4400° – 6100°C

Βάθος: 2400 χλμ. Πάχος

Εσωτερικός πυρήνας

Ο εσωτερικός πυρήνας είναι ακριβώς στο κέντρο της Γης. Είναι μια πολύ ζεστή μπάλα και αποτελείται κυρίως από σίδηρο. Παρόλο που είναι τόσο καυτός ο εσωτερικός πυρήνας δεν είναι σε υγρή μορφή. Γιατί; Επειδή η πίεση της Γης είναι τόσο ισχυρή που τον εμποδίζει να λιώσει!

Πληροφορίες για μεγαλύτερα παιδιά!

Ο εσωτερικός πυρήνας αποτελείται από στερεό σίδηρο και νικέλιο. Επειδή ο εσωτερικός πυρήνας είναι τόσο μακριά από την επιφάνεια της Γης, είναι πιθανό να υπάρχουν πολλά περισσότερα πράγματα που ακόμη δεν ξέρουμε για αυτόν!

Θερμοκρασία: 6000 °C

Βάθος: 1250 χλμ. πάχος

Διασκέδασες με αυτήν τη δραστηριότητα γεωλογίας για παιδιά; Εάν είσαι babysitter, μπορείς και εσύ να διασκεδάσεις κάνοντας αυτήν την εκπαιδευτική κατασκευή με τα παιδιά. Θα θέλαμε να δούμε το δικό σας πείραμα γεωλογίας με τα στρώματα της Γης! Κάνε μας tag στο @babysits ή χρησιμοποίησε το #Babysits έτσι ώστε να τα δούμε κι εμείς!

Μην ξεχάσεις να ρίξεις μια ματιά και στις άλλες δραστηριότητες και κατασκευές για περισσότερες ιδέες.

Γίνετε μέλος της Κοινότητας Φύλαξης Παιδιών!

Εγγραφείτε δωρεάν