Ο Απόλυτος οδηγός δραστηριοτήτων για παιδιά με βάση την ηλικία τους

Ο Απόλυτος οδηγός δραστηριοτήτων για παιδιά με βάση την ηλικία τους

Από το Babysits
ανάγνωση 40 λεπτών

Είτε είσαι ένα γονέας που προσπαθεί να περάσει ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά του ή είσαι μια babysitter που προσπαθεί να ανακαλύψει καινούριες ιδέες για την επόμενη φορά που θα τα φροντίσει, βασιστείτε πάνω μας! Ρίξτε μια ματιά σε αυτήν την λίστα από διασκεδαστικές δραστηριότητες για παιδιά και η διασκέδαση δε θα τελειώνει.

Όλα τα παιδιά είναι μοναδικά αλλά αυτό που έχουν κοινό είναι ότι μια υγιής ανάπτυξη είναι σημαντική ώστε να τους βοηθήσει να ξεδιπλώσουν τις δυνατότητες τους. Ψάχνετε δημιουργικές, νοητικές ή/και φυσικές δραστηριότητες που θα διασκεδάσουν τα παιδιά σας αλλά και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη τους; Τότε σήμερα είναι η τυχερή σας ημέρα! Δημιουργήσαμε τον απόλυτο οδηγό διαφόρων δραστηριοτήτων για παιδιά σύμφωνα με την ηλικία τους. Οι δραστηριότητες αυτές θα συμβάλουν στις διάφορες πτυχές της ανάπτυξης τους.

Διάβασε περισσότερα για: Δημιουργικές δραστηριότητες

Δημιουργικές δραστηριότητες είναι οι δραστηριότητες με τις οποίες μπορούν τα παιδιά να εκφραστούν. Δημιουργικότητα σημαίνει πως ένα άτομο δημιουργεί κάτι καινούριο ή τη δική του εκδοχή από κάτι που υπάρχει. Αυτό μπορεί να είναι ένα τραγούδι, μια ζωγραφιά, μια DIY κατασκευή, έναν χορό, κτλ. Είναι σημαντικό τα παιδιά να έχουν δημιουργικές ασχολίες κατά την παιδική τους ηλικία. Αυτές οι δραστηριότητες βοηθούν τα παιδιά να εκφράσουν πως νιώθουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματα τους. Όταν τα παιδιά μαθαίνουν πως να ανακαλύπτουν δημιουργικές νέες ιδέες, να σκέφτονται με διαφορετικό τρόπο και να λύνουν προβλήματα προάγουν την νοητική τους ανάπτυξη.

Examples of creative activities for children:

 • Ζωγραφική
 • Μουσική
 • Μπουρμπουλήθρες
 • Παραμυθάς
 • Υποκριτική
 • Παιχνίδια συναισθημάτων
 • Βιβλιαράκι
 • DIY Κιθάρα
 • Βίντεο
 • Άλμπουμ αναμνήσεων
creative activities for kids
Διάβασε περισσότερα για: Νοητικές δραστηριότητες μυαλού

Μια νοητική δραστηριότητα είναι μια δραστηριότητα όπου πρέπει να χρησιμοποιήσεις το μυαλό σου (κριτική σκέψη). Μπορείτε να κατηγοριοποιήσετε τις νοητικές δραστηριότητες σε κατανόηση πληροφοριών, λογική, μάθηση, μνήμη, σκέψη, επίλυση προβλημάτων και συγκέντρωση. Με τις νοητικές δραστηριότητες δουλεύετε μια από τις προαναφερθέντες δεξιότητες. Είναι σημαντικές για τα παιδιά, καθώς η εκμάθηση αυτών των νοητικών δεξιοτήτων θα τους βοηθήσει στην μετέπειτα ζωή τους, όπως το σχολείο ή τη δουλειά τους.

Παραδείγματα νοητικών δραστηριοτήτων:

 • Εικονογραφημένα βιβλία
 • Παιχνίδια με υφές
 • Ψάξε και βρες
 • Τι βρίσκεται στο κουτί
 • Bingo
 • 3D Παζλ
 • Ψάρεμα αριθμών
 • Παιχνίδι Μνήμης
 • Μονόπολη
 • Παζλ
intellectual activities for kids
Διάβασε περισσότερα για: Φυσικές δραστηριότητες

Φυσικές δραστηριότητες είναι οι δραστηριότητες που απαιτούν την κίνηση του σώματος, κατανάλωση ενέργειας και ένταση. Η σωματική ανάπτυξη αποτελείται από: την ανάπτυξη των παιδιών, των κινήσεων, του οπτικό-κινητικού συντονισμού, της αδρής κινητικότητας και λεπτής κινητικότητας. Οι φυσικές δραστηριότητες είναι σημαντικές για τα παιδιά καθώς τα βοηθούν να χτίσουν δυνατά οστά και μύες, να μειώσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης, άγχους, τις πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα και τον κίνδυνο ανάπτυξης κάποιας πάθησης.

Παραδείγματα φυσικών δραστηριοτήτων για παιδιά:

 • Χορός και Αγαλματάκια
 • Κινήσεις με ήχο
 • Ένα βήμα τη φορά
 • Μετ’εμποδίων
 • Χαρταετός
 • Κρυφτό
 • Μουσικές καρέκλες
 • Παιχνίδια με αλεξίπτωτο
 • Να χτίσουν ένα σπιτάκι
 • Κυνήγι θησαυρού
physical activities for kids

Δραστηριότητες με βάση την ηλικία

Η ακόλουθη λίστα περιλαμβάνει παραδείγματα δραστηριοτήτων οργανωμένα με βάση την ηλικία· εάν είναι νοητικές, φυσικές ή δημιουργικές· που είναι καλύτερο να τις δοκιμάσετε και σε ποιες αναπτυξιακές δεξιότητες συμβάλλουν. Στο τέλος αυτού του άρθρου, μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις αναπτυξιακές δεξιότητες, που είναι οι κοινωνικό-συναισθηματικές, κινητικές, νοητικές και επικοινωνιακές.

Με ένα κλικ σε οποιαδήποτε από τις κάρτες μπορείτε να κατεβάσετε όλες τις κάρτες της εκάστοτε κατηγορίας. Τοποθετήστε τες σε ένα βάζο και επιλέξτε τυχαία μια έτσι ώστε να κάνετε τη διαδικασία επιλογής ενός παιχνιδιού ακόμα πιο διασκεδαστική!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για κάθε μια από τις αναπτυξιακές δεξιότητες; Κάντε κλικ για να μάθετε περισσότερα για αυτές!

0 - 18 μηνών

Σε αυτό το στάδιο, η προσωπικότητα του παιδιού βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ανάπτυξης. Αυτό είναι μάλιστα το χρονικό διάστημα όπου πραγματικά αρχίζει να αντιλαμβάνεται τις διαφορετικές του αισθήσεις. Τα παιδιά μεγαλώνοντας ζουν ένα εκπληκτικό ταξίδι ανακαλύψεως, και ως εκ τούτου όταν παρέχετε ερεθίσματα από μια μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων βοηθάει αυτά αλλά και εσάς να μάθετε καλύτερα τον χαρακτήρα και τα ενδιαφέροντα του μικρού σας.

Δημιουργικές δραστηριότητες

1. Ζωγραφική

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει επίβλεψη κατά τη διάρκεια αυτής της δραστηριότητας.

Σε αυτήν την δραστηριότητα μπορείτε να αφήστε την φαντασία του παιδιού ελεύθερη. Απλώς μερικά χρώματα και ένα χαρτί θα κρατήσουν ένα μωράκι απασχολημένο για ώρες. Βεβαιωθείτε πως έχετε διαφορετικά χρώματα και υλικά που μπορεί να χρησιμοποιήσει. Μερικές από τις προτάσεις μας είναι:

 • ξυλομπογιές
 • κηρομπογιές
 • μαρκαδόροι
 • ακουαρέλες

Με αυτόν τον τρόπο το μικρό σας μπορεί να πειραματιστεί με διαφορετικές υφές και θα αρχίσει να μαθαίνει τα χρώματα. Τα μωράκια σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα αρχίζουν να αναπτύσσουν την προσωπικότητα τους. Έτσι όταν τα ενθαρρύνετε να χρησιμοποιήσουν χρώματα ίσως είναι η τέλεια ευκαιρία για να μάθετε εάν τους αρέσει να εκφράζουν την καλλιτεχνική πλευρά του εαυτού τους ή όχι.

Η ζωγραφική είναι μια διασκεδαστική δραστηριότητα, την οποία μπορούν να κάνουν μαζί με έναν ενήλικα. Οι νοητικές δεξιότητα του παιδιού θα αναπτυχθούν καθώς απασχολούνται με μια δημιουργική δραστηριότητα.

Painting

2. Μουσική

Σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα τα παιδιά αρχίζουν τα λογάκια έως ότου σχηματίσουν δυο λέξεις, ή ακόμα και προτάσεις. Με τα τραγούδια θα τους βοηθήσετε με το να αναγνωρίζουν ήχους, να θυμούνται πως ορισμένες λέξεις σχηματίζονται και θα τα ενθαρρύνετε να επικοινωνήσουν καθώς τραγουδούν. Δεν έχει σημασία εάν τα τραγούδια είναι αποκλειστικά για παιδιά ή όχι, μπορείτε να βάλετε οτιδήποτε θα κάνει και τους δυο σας να χαμογελάσετε!

Αυτό θα βοηθήσει το παιδάκι σας να αναπτύξει τη δημιουργική πλευρά του. Επιπλέον, εάν βρίσκεται στο στάδιο που μαθαίνει να περπατάει, τότε τα τραγούδια μπορεί να λειτουργήσει ενθαρρυντικά. Αυτή η δραστηριότητα αναπτύσσει τις επικοινωνιακές δεξιότητες των παιδιών.

Music

Νοητικές δραστηριότητες

1. Εικονογραφιμένα βιβλία

Τα απλά βιβλία με εικόνες θα βοηθήσουν το παιδάκι σας να μάθει αντικείμενα, χρώματα και λέξεις. Η οπτική εκμάθηση είναι μια από τους καλύτερους τρόπους να μάθουν καθώς είναι αποδεδειγμένο ότι είναι πιο εύκολο να κατανοήσουμε και να θυμόμαστε μια εικόνα. Τα παιδιά αγαπούν τα εικονογραφημένα βιβλία και θα περάσουν πολύ ωραία καθώς κοιτούν τις εικόνες. Και δεν είναι μόνο αυτό! Έτσι, θα αναπτύξουν τις νοητικές και τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες.

Picture books

2. Παιχνίδια με υφές

Για αυτό το παιχνίδι πρέπει, πρώτα, να καθίσετε με το μικρό σας κάτω σε ένα ασφαλές μέρος όπου δεν υπάρχει ο κίνδυνος να πέσει. Έπειτα, σε μια επιφάνεια που μπορεί να φτάσει, τοποθετήστε μερικά αντικείμενα με διαφορετικές υφές. Μερικές προτάσεις μας είναι:

 • Γαλέτα
 • Ζελέ
 • Ένα πλαστικό μπολ με λίγο νερό
 • Σοκολάτα
 • Μη καθαρισμένα πορτοκάλια ή μανταρίνια

Ενθαρρύνετε το μωράκι σας να εξερευνήσει υφές και να γνωρίσει καλύτερα για τις αισθήσεις του. Αυτή η δραστηριότητα είναι ένα καλό παράδειγμα μιας δραστηριότητας για μέσα στο σπίτι. Επίσης, είναι το τέλειο παράδειγμα μιας νοητικής δραστηριότητας που έχει θετική επίδραση στις νοητικές δεξιότητες ενός παιδιού. Texture games

Φυσικές δραστηριότητες

1. Κινήσεις με ήχο

Υπάρχουν δυο τρόποι να παίξετε αυτό το παιχνίδι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε ένα αντικείμενο που κάνει έναν ήχο όταν κινείται, όπως μια κουδουνίστρα, ή έναν αντικείμενο που κυλάει.

Όταν επιλέξετε το αντικείμενο, τοποθετήστε το μπροστά από το παιδί, κουνήστε το μερικές φορές έως ότου αντιληφθεί την επίδραση της κίνησης του αντικειμένου (ήχος ή κίνηση). Έπειτα ενθαρρύνετε το παιδί να κουνήσει από μόνο του το αντικείμενο. Με αυτόν τον τρόπο θα βελτιώσει τις κινητικές του δεξιότητες καθώς και τον οπτικό-κινητικό συντονισμό του.

Συμβουλή: Βεβαιωθείτε πως το παιδάκι σας βρίσκεται σε ένα ασφαλές περιβάλλον, αποφύγετε ένα καρεκλάκι ή σημείο από το οποίο υπάρχει κίνδυνος να πέσει εάν τεντωθεί ή κουνηθεί γρήγορα.

Αυτό το παιχνίδι είναι μια δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι. Η φυσική δραστηριότητα του παιχνιδιού θα βοηθήσει το παιδί να βελτιώσει τις κινητικές του δεξιότητες

Rolling sounds

2. Χορός και αγαλματάκια

Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία συνήθως δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον στη μουσική. Αφήστε τα να εξερευνήσουν διάφορους ήχους με αυτό το διασκεδαστικό και εύκολο παιχνίδι. Βάλτε μουσική να παίζει, ένα τραγούδι που ιδανικά ήδη γνωρίζει το παιδί και του αρέσει, και ενθαρρύνετε το να χορέψει. Μετά από λίγο, σταματήστε την μουσική και προσποιηθείτε πως είστε ένα αγαλματάκι, τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία τείνουν να αντιγράφουν τους άλλους όταν δεν ξέρουν τι να κάνουν. Επαναλάβετε το κατά δυο φορές και γίνετε αγαλματάκι σε διαφορετικές στάσεις έως ότου καταλάβουν πως παίζετε το παιχνίδι. Και τόσο απλά, έχετε περάσει ώρες βλέποντας το μικρούλι σας να χορεύει και να γελάει.

Αυτή η διασκεδαστική δραστηριότητα χορού για παιδιά είναι μια φυσική δραστηριότητα που βελτιώνει τις κινητικές δεξιότητες του παιδιού.

Dance


2 - 3 ετών

Μόλις το παιδί σας γίνει 2 ετών, θα ξεκινήσει να μιμείται πολύ συχνά οποιονδήποτε είναι κοντά του. Για αυτό και αυτή είναι η καλύτερη ηλικία να το ενθαρρύνεται να δοκιμάσει διάφορες δραστηριότητες και να αναπτύξει ωφέλιμες συμπεριφορές που θα κρατήσει μεγαλώνοντας (όσο περισσότερο μιμείται και επαναλαμβάνει αυτά που βλέπει, τόσο το συντομότερο να υιοθετήσει την εκάστοτε διαδικασία για τον εαυτό του).

Αυτή είναι επίσης η περίοδος που το παιδί σας θα ξεκινήσει να αναπτύσσει πραγματικά την ανεξαρτησία του, άρα ως γονείς και μέλη της οικογένειας, μπορείτε να ξεκινήσετε να του δίνετε περισσότερες ευκαιρίες να παίξει μόνο του. Αυτό δε σημαίνει να το αφήσετε εντελώς μόνο του, αναλόγως την δραστηριότητα το παιδί μπορεί ακόμη να χρειάζεται να το επιβλέπετε.

Δημιουργικές δραστηριότητες

1. Μπουρμπουλήθρες

Μια απολαυστική δραστηριότητα για ένα παιδί είναι να φυσάει μπουρμπουλήθρες και έπειτα τις σκάει. Επιπλέον, θα βοηθήσει την ανάπτυξη τους. Από τη μια, η διαδικασία όταν φυσάει μπουρμπουλήθρες συμβάλλει στην ικανότητα ομιλίας, καθώς μερικού ήχοι της γλώσσας δημιουργούνται με τις κινήσεις που κάνει όταν φυσάει μπουρμπουλήθρες. Από την άλλη, όταν προσπαθεί να τις σκάσει πριν πέσουν στο πάτωμα βελτιώνει τις κινητικές δεξιότητες του. Πάνω από όλα όμως κρατάει το παιδί ενεργό και χαρούμενο.

Μπορείτε να πάρετε έτοιμες μπουρμπουλήθρες ή να φτιάξετε το δικό σας μίγμα. Για να δημιουργήσετε τις δικές σας μπουρμπουλήθρες:

 • Νερό (5 μέρη)
 • Σαπούνι (1 μέρος)
 • Μπορείτε να κάνετε τις μπουρμπουλήθρες σας πιο ανθεκτικές με το να προσθέσετε 1-2 κουταλάκια του γλυκού γλυκερίνη

Αυτή είναι μια δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε σε εξωτερικό χώρο, μαζί με το παιδί ή να το αφήσετε να παίξει μόνο του. Με τις μπουρμπουλήθρες τα παιδιά αναπτύσσουν τις κινητικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες.

Bubbles

2. Παραμυθάς

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να σας πει ιστορίες βασισμένες σε μικρά πράγματα όπως μια λέξη ή ένα αντικείμενο. Είναι μια καλή πρακτική να δημιουργήσει από το τίποτα τις δικές του ιστορίες, καθώς έτσι αναπτύσσει τη φαντασία του και τον αυτοσχεδιασμό. Στην αρχή οι ιστορίες του πιθανόν να μην βγάζουν πολύ νόημα, αλλά με τον χρόνο, θα αρχίσει να συνδέει αντικείμενα με πιο ευφάνταστους και χιουμοριστικούς τρόπους. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να παίξετε αυτό το παιχνίδι:

 • Χρησιμοποιήστε αντικείμενα: μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας κουτί μικρών αντικειμένων αφιερωμένο για την ώρα των ιστοριών.
 • Χρησιμοποιήστε λέξεις: υπομονετικά πείτε στο παιδί διάφορες λέξεις για να συμπεριλάβει σε διάφορα σημεία της ιστορίας του.
 • Χρησιμοποιήστε κάρτες: γράψτε διάφορες λέξεις σε διαφορετικές κάρτες και τυχαία επιλέξτε τρεις κάρτες για να συμπεριλάβει στην ιστορία του.

Αυτή είναι μια διασκεδαστική δραστηριότητα για τα παιδιά η οποία βοηθάει να αναπτύξουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες.

Story teller

Νοητικές δραστηριότητες

1. Ψάξε και βρες

Μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά να κατανοήσουν και να μάθουν καλύτερα τα χαρακτηριστικά ορισμένων αντικειμένων, όπως το σχήμα, χρώμα και υφή με το να τα ενθαρρύνετε να βρουν ένα αντικείμενο μέσα στο δωμάτιο που βρίσκεστε με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Είναι ένα απλό παιχνίδι, απλώς πηγαίνετε σε ένα οικείο δωμάτιο για το παιδί και ξεκινήστε με αντικείμενα που ήδη γνωρίζει έτσι ώστε να του είναι εύκολο να αναγνωρίσει τα χαρακτηριστικά του. Εάν θέλετε να παίξετε αυτό το παιχνίδι με πολλά παιδάκια μπορείτε να το κάνετε διαγωνισμό (ποιος μπορεί να βρεις πρώτος το αντικείμενο ή ποιος θα βρει τα περισσότερα αντικείμενα).

Αυτήν την δραστηριότητα μπορείτε να την κάνετε εντός ή εκτός σπιτιού. Είναι μια νοητική δραστηριότητα που βοηθάει τα παιδιά να βελτιώσουν τις νοητικές και κινητικές τους δεξιότητες.

Search and find

2. Τι βρίσκεται μέσα στο κουτί

Με παρόμοιο τρόπο με την προηγούμενη δραστηριότητα, αυτή επιτρέπει τα παιδιά να εξερευνήσουν και να αναπτύξουν περισσότερο τις αισθήσεις τους ενθαρρύνοντας τα να αναγνωρίσουν αντικείμενα χωρίς να τα βλέπουν. Είναι πολύ εύκολο να το στήσετε και μπορείτε να επιλέξετε αντικείμενα που ήδη έχετε στο σπίτι σας. Με αυτόν τον τρόπο οικειοποιούνται τα αντικείμενα περισσότερο και έτσι θα τους είναι πιο εύκολο να τα αναγνωρίσουν.

Πως να στήσετε το παιχνίδι:

 • Βρείτε ένα παλιό χάρτινο κουτί: βεβαιωθείτε πως το κουτί έχει μια πλευρά ανοιχτή. Κόψτε την απέναντι πλευρά του κουτιού αρκετά μεγάλη έτσι ώστε το παιδί να μπορεί να βάλει το χέρι του.
 • Τοποθετήστε το αντικείμενο που επιθυμείτε το παιδί να αναγνωρίσει στο τραπέζι και καλύψτε το αντικείμενο με το κουτί.
 • Καλύψτε τα μάτια του με ένα μαντίλι ή μια μάσκα ύπνου
 • Και ας ξεκινήσει το παιχνίδι!

Βεβαιωθείτε πως υπενθυμίζετε στο παιδί πως το αντικείμενο που πρόκειται να πιάσει είναι εντελώς ασφαλή και δεν είναι ζωντανό, έτσι ώστε να μην βιώσει φόβο για το άγνωστο όταν καθώς παίζει αυτό το παιχνίδι.

Αυτή είναι μια νοητική δραστηριότητα για παιδιά και διεγείρει την ανάπτυξη των νοητικών τους ικανοτήτων.

What’s in the box

Φυσικές δραστηριότητες

1. Ένα βήμα τη φορά

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει επίβλεψη κατά της διάρκεια αυτής της δραστηριότητας

Αν και είναι αλήθεια ότι τα σκαλιά μπορούν να είναι πολύ επικίνδυνα για μικρά παιδιά χωρίς επίβλεψη. Ωστόσο, αφότου μάθουν να περπατούν ανεξάρτητα αυτό το σημείο του σπιτιού μπορεί να γίνει ένα εξαιρετικό μέσο για να ασκηθούν. Επιπλέον, τα παιδιά τείνουν από μόνα τους να έχουν περιέργεια για τα σκαλιά οπότε ας τους αφήσουμε να εξερευνήσουν αυτό το μυστήριο σημείο του σπιτιού!

Μπορείτε να αρχίστε με το να ενθαρρύνετε το παιδί να μπουσουλήσει ανεβαίνοντας τα σκαλιά εάν δεν τα έχει οικειοποιηθεί ακόμη. Μόλις είναι στο στάδιο που μπορεί να ανέβει μπουσουλώντας τα σκαλιά, δείξτε του πως να έχει μια ασφαλή κάθοδο. Χρειάζεται προσοχή και πάντοτε να είστε εκεί να βοηθήσετε εάν δυσκολεύεται αλλά είναι σημαντικό να παρέχετε καθοδήγηση και συμβουλές, έτσι ώστε να τα καταφέρει μόνο του.

Εάν το παιδί είναι μεγαλύτερο, μπορείτε να το ενθαρρύνετε να προσπαθήσει να πηδήξει για να ανέβει μερικά σκαλιά. Είναι ένα καλό είδος άθλησης και μια φυσική δραστηριότητα για μέσα στο το σπίτι και είναι άψογη για τις βροχερές ημέρες.

Αυτή η φυσική δραστηριότητα θα βοηθήσει το παιδί να βελτιώσει τις κινητικές του δεξιότητες.

Step by step

2. Μετ'εμποδίων

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει επίβλεψη κατά τη διάρκεια αυτής της δραστηριότητας

Εάν θέλετε να αυξήσετε την φυσική δραστηριότητα του παιδιού σας ή να το βοηθήσετε να αναπτύξει δεξιότητες, όπως η ισορροπία, η τέλεια ιδέα είναι να φτιάξει το δικό του παιχνίδι μετ’εμποδίων.

Μπορείτε να κάνετε αυτήν την δραστηριότητα μέσα στο σπίτι και να χρησιμοποιήσετε αντικείμενα που έχετε ήδη. Έτσι θα κάνετε την δραστηριότητα αυτή οικονομική αλλά και εύκολη στην προετοιμασία. Μερικά από τα πράγματα που μπορεί να χρησιμοποιήσετε στο δικό σας παιχνίδι μετ’εμποδίων είναι:

 • Κουβέρτες: εύκολο να πηδήξουν πάνω από αυτές και προσφέρουν ασφάλεια για άλλα εμπόδια που θα τοποθετήσετε.
 • Κουτιά: εύκολο να πηδήξουν πάνω από αυτά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κουτιά από πιο σκληρό υλικό για να περπατήσουν πάνω σε αυτά και να τους βοηθήσουν να κρατήσουν την ισορροπία τους.
 • Κολλητική ταινία: για να δείξετε την κατεύθυνση του παιχνιδιού. Επίσης, είναι εύκολο να την αφαιρέσετε από κάθε επιφάνεια.
 • Χαρτιά με εικόνες για οδηγίες: αφήστε τα δίπλα από κάθε εμπόδιο έτσι ώστε να έχουν μια εικόνα για το τι να κάνουν.

Τα παιδιά μπορούν να παίξουν το παιχνίδι μετ’εμποδίων μόνα του ή με παρέα. Αυτή η φυσική δραστηριότητα βοηθά τα παιδιά με τις κινητικές τους δεξιότητες.

Obstacle course


4 - 5 ετών

Αυτή είναι η ηλικία όταν το παιδάκι σας αρχίζει να αναπτύσσει τα συναισθήματα του εις βάθους, και αρχίζει να δίνει προσοχή στα συναισθήματα του αλλά και στα συναισθήματα των άλλων. Συνεπώς, αυτές οι δραστηριότητα θα το ενθαρρύνουν να τα αναγνωρίσει, να βιώσει διαφορετικές αντιδράσεις και να αναπτύξει την ενσυναίσθηση του. Τα παιδιά μπορούν επίσης να γίνουν ανταγωνιστικά, να νιώσουν ικανοποίηση όταν κερδίζουν και να ενοχληθούν όταν χάνουν.

Είναι επίσης η ηλικία όπου τα παιδιά ξεκινούν τα ρωτάνε “γιατί;”.

Δημιουργικές δραστηριότητες

1. Συναισθηματικό παιχνίδια ρόλων

Αυτή είναι η ηλικία που θα πρέπει να καταβάλουμε προσπάθεια να διδάξουμε στα παιδιά να εκφράζουν σωστά τα συναισθήματα τους, με διαφορετικούς τρόπους και χωρίς να νιώθουν ντροπή για αυτά.

Για να το πετύχετε υπάρχουν διάφορα παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε με το μικρούλι σας:

 • Δημιουργείστε χάρτινες μάσκες με διάφορα συναισθήματα, τις οποίες μπορούν να βάλουν και να τις βγάλουν για να εκφράσουν ένα συναίσθημα.
 • Παίξτε ένα παιχνίδι μαντεψιάς όπου ο ένας πρέπει να προσποιηθεί ένα συναίσθημα και ο άλλος να το μαντέψει σωστά.
 • Μπορείτε επίσης να διασκεδάσετε φτιάχνοντας μόνοι σας τη δική σας DIY κατασκευή συναισθημάτων. Θα χρειαστείτε μόνο μερικά βάζα και χρώματα για φτιάξετε τη δική σας αναπαράστασή διάφορων συναισθημάτων.

Είναι καλό να έχετε πολλά παιδάκια να παίξουν μαζί αυτό το παιχνίδι, με αυτόν τον τρόπο θα νιώθουν περισσότερο άνετα να εκφράσουν τα συναισθήματα τους μπροστά σε άλλα παιδιά της ηλικίας τους. Αυτή η δραστηριότητα είναι μια δημιουργική δραστηριότητα που βοηθά τα παιδιά με τις συναισθηματικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες.

Emotion game

2. Υποκριτική

Είτε είναι μια φανταστική ιστορία ή αναπαράσταση από το αγαπημένο του παραμύθι, αυτή η δραστηριότητα θα αναπτύξει τις επικοινωνιακές και ερμηνευτικές του δεξιότητες. Η υποκριτική ενός χαρακτήρα επιτρέπει στο μικρούλι σας να προσποιείτε πως αναπαράγει διαφορετικά συναισθήματα. Αυτό θα το βοηθήσει να αναγνωρίσει τα συναισθήματα του ονομάζοντας τα. Για παράδειγμα, εάν ένας χαρακτήρας έχει εκπλαγεί, το παιδί θα έχει τη δυνατότητα να συνδέσει το όνομα του συναισθήματος “έκπληκτος” με τον τρόπο που εμφανίζεται η έκπληξη και αυτό θα κάνει πιο εύκολο στο παιδί να αναγνωρίζει τα συναισθήματα των άλλων στο μέλλον. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κουστούμια, θα βοηθήσει το παιδί να μπει πιο εύκολα στον ρόλο.

Η υποκριτική είναι μια εκπληκτική δραστηριότητα που μπορούν να κάνουν τα παιδιά μόνα του ή με τους φίλους τους. Αυτή η δημιουργική δραστηριότητα είναι ο τέλειος τρόπος τα παιδιά να βελτιώσουν τις συναισθηματικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες.

Acting

Νοητικές δεξιότητες

1. Bingo

Το bingo είναι το τέλειο παιχνίδι για ένα παιδί κάνει εξάσκηση τους αριθμούς. Εναλλάξ ο ένας παίζει bingo και ο άλλος εκφωνεί τους αριθμούς. Η εκφώνηση των αριθμών είναι ένας καλός τρόπος να εξασκήσει τον τρόπο που προφέρονται. Μετά, το παιχνίδι θα βοηθήσει το παιδί σας να αναγνωρίσει τους αριθμούς σύμφωνα με το όνομα τους αλλά και να τους εντοπίσει με βάση το σχέδιο τους.

Το bingo είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να γίνει αποκλειστικά με αρκετά άτομα. Αυτή η νοητική δραστηριότητα θα βοηθήσει τα παιδιά με τις νοητικές τους δεξιότητες.

Bingo

3. Τρισδιάστατα παζλ

Σε αυτήν την ηλικία το παιχνίδι γίνεται λίγο πιο πολύπλοκο. Για αυτό και ένα 3D παζλ, ειδικότερα ένα γεωμετρικό (με τουλάχιστον 24 κομμάτια) είναι τέλειο για να κρατήσει ένα παιδί απασχολημένο. Αυτά τα παζλ θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της χωροταξικής τους αντίληψης και τη λογική τους σκέψη. Μπορείτε να ξεκινήσετε με παζλ που το κάθε τους κομμάτι είναι διαφορετικό χρώμα. Μόλις εξοικειωθεί με αυτά τα παζλ μπορείτε να κάνετε την αλλαγή σε απλά ξύλινα παζλ χωρίς χρώματα. Τα 3D παζλ είναι μια διασκεδαστική δραστηριότητα για τα παιδιά, μπορούν να τα κάνουν μόνα τους ή με τη παρέα ενός γονέα ή φίλου. Με τα παζλ τα παιδιά αναπτύσσουν τις νοητικές τους δεξιότητες.

3D Puzzle

Φυσικές δραστηριότητες

1. Χαρταετός

Πάμε να πετάξουμε χαρταετό! Αυτή είναι η τέλεια δραστηριότητα για εξωτερικούς χώρους. Συμβάλει στην ισορροπία, τον συντονισμό και τη δύναμη. Μπορεί να φαίνεται εύκολο αλλά μπορεί να φέρει προσκλήσεις εάν ο καιρός δεν βοηθάει. Έτσι, το παιδί σας θα δοκιμάσει την υπομονή του!

Σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά αρχίζουν να βρίσκουν επιτυχία στα κατορθώματα τους. Έτσι το να πετάξουν έναν χαρταετό σαφώς είναι ένα κατόρθωμα από μόνο του αλλά παράλληλα τελειοποιούν μια σύνθετη διαδικασία. Διπλή ικανοποίηση, διπλή χαρά!

Αυτή η δραστηριότητα μπορεί να γίνει μόνο σε εξωτερικό χώρο. Καθώς τα παιδιά τρέχουν με τον χαρταετό δουλεύουν τις κινητικές τους δεξιότητες.

Flying a Kite

2. Κρυφτό

Το γνωστό σε όλους μας κρυφτό, είναι το τέλειο παιχνίδι για το παιδί σας για να αλληλοεπιδράσει με άλλους χωρίς να υπάρχει σημαντική σωματική επαφή. Είναι επίσης το τέλειο παιχνίδι για εξωτερικούς χώρους, ενθαρρύνοντας τα παιδιά να διασκεδάσουν και να απολαύσουν την φύση ως κομμάτι της καθημερινότητας τους. Μιας και τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία αρχίζουν να νιώθουν ανταγωνιστικά, αυτό είναι ένα καλό παιχνίδι για να ανταγωνιστούν τον εαυτό τους αλλά και ο ένας τον άλλον με έναν ασφαλή τρόπο.

Το κρυφτό είναι μια πολύ καλή φυσική δραστηριότητα για τα παιδιά, με την οποία μπορούν να δουλέψουν τις κινητικές τους δεξιότητες. Μπορούν να παίξουν κρυφτό μέσα ή έξω από το σπίτι, αλλά χρειάζεται τουλάχιστον δυο άτομα για να παίξουν.

Hide and Seek


6 - 7 ετών

Σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά έχουν ήδη ξεκινήσει το σχολείο και έρχονται συχνά σε επαφή με πολλούς ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά θα ξεκινήσουν να ανεξαρτητοποιούνται λίγο περισσότερο από την οικογένεια τους, καθώς γνωρίζουν παιδάκια της ηλικίας τους και αναπτύσσουν πιο ουσιαστικές φιλίες. Σε αυτήν την ηλικία οι ψυχολογικές, κοινωνικές και σωματικές τους δεξιότητες αναπτύσσονται ραγδαία. Αρχίζουν να σκέφτονται για το μέλλον τους και να κατανοούν τη θέση τους στον κόσμο. Οπότε, είναι κρίσιμο τα παιδιά να δουλέψουν την αυτοπεποίθηση τους.

Δημιουργικές δραστηριότητες

1. Βιβλιαράκι

Αγαπάει το παιδί σας την ώρα του παραμυθιού; Γιατί να μην γίνει ο συγγραφέας της δικής του περιπέτειας! Αν και αυτή είναι μια απλή DIY κατασκευή τα παιδιά πάντα εκπλήσσονται από το αποτέλεσμα του βιβλίου τους. Επιπλέον, αυτή η χειροτεχνία είναι τέλεια για να αφήσουν την δημιουργικότητα τους ελεύθερη και να γράψουν ό,τι επιθυμούν!

Συμβουλή: Εάν το παιδί σας μαθαίνει μια ξένη γλώσσα, το βιβλιαράκι μπορεί να είναι χρήσιμο για να κρατάει σημειώσεις για τις νέες λέξεις που μαθαίνει!

Τι θα χρειαστείτε:

 • Χαρτί Α4
 • Ψαλίδι
 • Ξυλομπογιές

Οδηγίες:

 • Βήμα 1 – Διπλώστε το κομμάτι χαρτί στη μέση (οριζόντια).
 • Βήμα 2 – Διπλώστε το χαρτί άλλη μια φορά (κάθετα).
 • Βήμα 3 – Διπλώστε το άλλη μια φορά! (Εάν ανοίξετε το χαρτί θα πρέπει να δείτε να σχηματίζονται οκτώ παραλληλόγραμμα).
 • Βήμα 4- Ξεδιπλώστε το χαρτί, έτσι ώστε να είναι διπλωμένο μόνο κατά μήκους, τότε κόψτε από την εσωτερική δίπλωση μέχρι το κέντρο.
 • Βήμα 5 – Ξεδιπλώστε το χαρτί και διπλώστε το κάθετα στη μέση. Πιάστε τα παραλληλόγραμμα από τα δυο άκρα και κρατήστε τα μαζί. Το άνοιγμα που κόψατε πρέπει να έχει σχήμα διαμαντιού.
 • Βήμα 6 – Συνεχίστε να πιέζετε τα άκρα έως ότου ενωθούν στη μέση.
 • Βήμα 7- Διπλώστε προσεκτικά τις άκρες μεταξύ τους για να σχηματίσουν ένα βιβλίο.
 • Βήμα 8 – Έπειτα διακοσμήστε το εξώφυλλο όπως θέλετε και αρχίστε να γράφετε. Αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη!

mini book steps

Αυτή η δραστηριότητα είναι μια δημιουργική δραστηριότητα, την οποία τα παιδιά μπορούν να κάνουν από μόνα τους και εντός του σπιτιού. Καθώς φτιάχνουν το βιβλιαράκι, τα παιδιά δουλεύουν τις επικοινωνιακές και κινητικές τους δεξιότητες.

Mini Book

2. DIY Κιθάρα

Αφήστε το παιδί να εξερευνήσει τη δημιουργικότητα του φτιάχνοντας μια κιθάρα και μετά παίζοντας μουσική με αυτή! Αυτή είναι μια κατασκευή που θα χαρούν και θα ασχοληθούν μαζί της πολύ μετά την ολοκλήρωση της. Και ποιος ξέρει – ίσως θα ανακαλύψετε έναν μικρό ροκ σταρ!

DIY guitar

Τι θα χρειαστείτε:

 • Έναν άδειο κουτί από χαρτομάντιλα
 • Λαστιχάκια
 • Δυο ξυλάκια από παγωτό ή/και μολύβια
 • Έναν κύλινδρο από χαρτόνι (όπως το ρολό από το αντικολλητικό χαρτί, τη μεμβράνη κλπ.)
 • Κόλλα, σελοτέιπ, ψαλίδι, κλπ.
 • Λίγα χρώματα

Οδηγίες:

 • Βήμα 1 – Τοποθετήστε την άκρη του χάρτινου κυλίνδρου κάθετα στο κουτί από τα χαρτομάντιλα και σημειώστε το περίγραμμα του. Έπειτα κόψτε το προσεκτικά για να δημιουργήσετε μια τρύπα.
 • Βήμα 2 – Ζωγραφίστε το κουτί, κύλινδρο και τα ξυλάκια (ή μολύβια) στα χρώματα της επιλογής σας.
 • Βήμα 3 – Όταν στεγνώσουν τα χρώματα, τοποθετήστε το χάρτινο κύλινδρο στην τρύπα που δημιουργήσατε και κολλήστε τον σε αυτήν την θέση με σελοτέιπ.
 • Βήμα 4 – Κολλήστε τα ξυλάκια (ή μολύβια) στην κάθε πλευρά της τρύπας στην μπροστινή πλευρά του κουτιού. Όταν στεγνώσει μπορείτε να το τυλίξετε με λαστιχάκια με διάφορα μήκη και πάχη γύρω από το κουτί (αυτό θα δημιουργήσει διαφορετικούς ήχους).
 • Βήμα 5 – Ήρθε η ώρα για τη συναυλία!

Αυτή η δραστηριότητα είναι μια δημιουργική δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε μέσα στο σπίτι. Κατά τη διάρκεια αυτής της δραστηριότητας, τα παιδιά θα δουλέψουν τις κινητικές τους δεξιότητες.

DIY Guitar

Νοητικές δραστηριότητες

1. Ψάρεμα Αριθμών

Η εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας έχει πολλά οφέλη για τα παιδιά, όπως να μπορούν να μείνουν συγκεντρωμένα και να κρατήσουν την προσοχή τους περισσότερο σε σύγκριση με παιδιά που γνωρίζουν μόνο μια (Cornell Language Acquisition Lab). Ωστόσο, μερικές φορές τα παιδιά δεν το βλέπουν έτσι. Για αυτό, προτείνουμε αυτό το απλό παιχνίδι για να σας βοηθήσουμε να κάνετε για τα παιδιά την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας διασκεδαστική.

Για να δημιουργήσετε το καλάμι ψαρέματος και το ‘ψάρι’ (δηλαδή τους αριθμούς), θα χρειαστείτε:

 • Ένα κλαδί ή ραβδί
 • Ένα μαγνητάκι
 • Ένα σχοινί ή κορδόνι
 • Χαρτί
 • Στυλό
 • Ψαλίδι
 • 10 συνδετήρες

Οδηγίες:

 • Βήμα 1 – Δέστε την μια άκρη του σχοινιού στην μια άκρη του κλαδιού, έπειτα δέστε την άλλη άκρη στο μαγνητάκι. Έτοιμο – έχετε ένα καλάμι για ψάρεμα!
 • Βήμα 2 – Ζωγραφίστε 10 απλά ψαράκια σε ένα χαρτί και γράψτε τους αριθμούς 1-10 σε κάθε ψάρι. Έπειτα κόψτε τα και ενώστε το κάθε ψάρι με έναν συνδετήρα.
 • Βήμα 3 – Τέλος, τώρα μπορείτε να παίξετε! Απλώς πείτε κάθε αριθμό στη ξένη γλώσσα και δείτε εάν το παιδί μπορεί να τους μεταφράσει και έπειτα ψαρέψει το σωστό νούμερο με το καλάμι του.

Αυτό το παιχνίδι είναι μια νοητική δραστηριότητα που μπορεί το παιδί να παίξει μόνο του ή με άλλους. Κατά τη διάρκεια αυτής της δραστηριότητα το παιδί θα δουλέψει τις νοητικές του δεξιότητες.

Fishing for numbers

2. Παιχνίδια μνήμης

Τα παιχνίδια μνήμης είναι κλασικά παιχνίδια που τα παιδιά αγαπούν ανά τα χρόνια. Για αυτούς που δε γνωρίζουν το παιχνίδι, το μόνο που θα χρειαστείτε είναι μια τράπουλα με ζευγάρια από παιδικές εικόνες. Αφότου ανακατέψετε τα χαρτιά, μπορείτε να τα απλώσετε σε μια επίπεδη επιφάνεια, ενώ κοιτάνε προς τα κάτω. Έπειτα, ο παίκτης με τη σειρά αναποδογυρίζει δυο κάρτες. Εάν οι κάρτες δεν αποτελούν ζευγάρι, ο παίκτης πρέπει να τις αναποδογυρίσει ξανά και είναι η σειρά του επόμενου παίκτη. Το παιδί με τα περισσότερα ζευγάρια στο τέλος νικάει!

Εναλλακτικά, το παιδί μπορεί να παίξει αυτό το παιχνίδι μόνο του και αντί να ανταγωνίζεται έναν άλλο παίκτη μπορεί να χρονομετρήσει πόσο χρόνο θα του πάρει για να βρει όλα τα ζευγάρια.

Το καλό με αυτό το παιχνίδι είναι ότι μπορείτε να το προσαρμόσετε στο επίπεδο του παιδιού σας με το να προσθέτετε περισσότερες ή λιγότερες κάρτες και να κάνετε το παιχνίδι πιο εύκολο ή πιο δύσκολο. Αυτή είναι μια εξαιρετική δραστηριότητα που θα βοηθήσει το παιδί σας να αναπτύξει τις νοητικές του δεξιότητες.

Memory

Φυσικές δραστηριότητες

1. Μουσικές καρέκλες

Οι μουσικές καρέκλες είναι και αυτό ένα κλασικό παιχνίδι που παρακινεί τα παιδιά να αθληθούν και τα ενθαρρύνει να συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι με υγιή ανταγωνισμό. Για να παίξετε το μόνο που χρειάζεστε είναι μουσική και μια καρέκλα για κάθε παιδί.

Μπορείτε να τοποθετήσετε τις καρέκλες σε έναν κύκλο ή τυχαία σε ένα δωμάτιο. Έπειτα βάλτε τη μουσική να παίζει ενώ τα παιδιά κινούνται και χορεύουν στον χώρο – βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά δεν στέκονται σε ένα σημείο! Όταν η μουσική σταματήσει κάθε παιδί πρέπει να τρέξει σε μια καρέκλα και να καθίσει. Μπορείτε για αρχή να κάνετε εξάσκηση με μια καρέκλα για κάθε παιδί, έπειτα όταν τα παιδιά μάθουν τα παιχνίδι μπορείτε να απομακρύνετε μια καρέκλα. Το παιδί που δεν καταφέρει να βρει μια καρέκλα για να καθίσει είναι εκτός παιχνιδιού, πράγμα που σημαίνει ότι το τελευταίο παιδί που θα βρει μια καρέκλα για να καθίσει θα είναι και ο νικητής του παιχνιδιού!

Αυτή η δραστηριότητα είναι τέλεια για παιδιά με πολλή ενέργεια. Το παιχνίδι μπορεί να γίνει μέσα ή έξω από το σπίτι με αρκετά ή λίγα παιδάκια. Παίζοντας μουσικές καρέκλες τα παιδιά δουλεύουν στις κινητικές τους δεξιότητες.

Musical chairs

2. Παιχνίδια με Αλεξίπτωτο

Τα παιδιά πάντα υποδέχονται το αλεξίπτωτο με χαρά. Ωστόσο, μερικές φορές τα παιδιά είναι υπερβολικά ενθουσιασμένα για το αλεξίπτωτο, οπότε πριν ξεκινήσετε είναι σημαντικό να τους δείξετε πως να κρατάνε το αλεξίπτωτο και να τους υπενθυμίσετε να είναι προσεκτικοί με τους υπολοίπους.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε με το αλεξίπτωτο. Αυτές είναι οι 5 κορυφαίες μας προτάσεις:

 • Ποπ κορν
 • Γάτα και ποντίκι
 • Καρουζέλ
 • Η μπάλα που κυλάει
 • Φρουτοσαλάτα

Αυτό το παιχνίδι είναι εξαιρετικό για παιδιά με πολλή ενέργεια. Τα παιχνίδια με το αλεξίπτωτο μπορούν επίσης να είναι η τέλεια ευκαιρία για να συνεργαστούν τα παιδιά. Μπορείτε να παίξετε σε εξωτερικό χώρο με πολλά παιδάκια. Καθώς παίζουν τα παιδιά δουλεύουν τις κινητικές και κοινωνικές τους δεξιότητες.

Parachute games


8 - 10 ετών

Οι φιλίες είναι πολύ σημαντικές για τα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας, καθώς τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία αναζητούν την αποδοχή, την στήριξη από άλλους και την αίσθηση ότι ανήκουν σε μια ομάδα. Με παρόμοιο τρόπο, τα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους συνομήλικους τους. Τα παιδιά σε αυτό το στάδιο μαθαίνουν να σκέφτονται για τον εαυτό τους, την εμφάνιση τους, τα συναισθήματα τους και τα χαρακτηριστικά τους. Αναγνωρίζουν πως είναι καλοί σε κάποια πράγματα και όχι και τόσο καλοί σε άλλα. Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία αντιλαμβάνονται περισσότερο την πρόθεση πίσω από έναν κανόνα και τη συμπεριφορά που αναμένεται να έχει κάποιος.

Οι δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε με παιδάκια δημοτικού είναι ποικίλα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη τα προσωπικά ενδιαφέροντα και τις ικανότητες του κάθε παιδιού. Υπάρχει ένας αριθμός διασκεδαστικών δραστηριοτήτων που μπορείτε να κάνετε με αυτά τα παιδιά.

Δημιουργικές Δραστηριότητες

1. Κάντε ένα βίντεο

Τα βίντεο ποτέ τους δεν ήταν τόσο δημοφιλή. Βλέπετε βίντεο στις γνωστές πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων και στις μέρες μας ακόμα και στις τάξεις των σχολείων. Μια δημιουργική δραστηριότητα για τα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας είναι να φτιάξουν το δικό τους βίντεο. Αυτό μπορεί να είναι για τις αγαπημένες τους δραστηριότητες, τους φίλους ή ακόμη για τη πρεμιέρα της δικής τους ταινίας. Επιδείξτε τις υποκριτικές σας ικανότητες και φτιάξτε το βίντεο των ονείρων σας!

Αυτό το βίντεο μπορεί να το φτιάξει ένα άτομο εξ ολοκλήρου ή με τη συνεργασία με μερικούς φίλους. Η δημιουργία ενός βίντεο είναι μια δημιουργική δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε μέσα ή έξω από το σπίτι. Το παιχνίδι αυτό θα βοηθήσει το παιδί σας με τις επικοινωνιακές και κοινωνικές του δεξιότητες.

Συμβουλή: Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν κάνοντας μοντάζ σε μερικά βίντεο για τη δημιουργία ενός μεγάλου.

Make a video

2. Άλμπουμ αναμνήσεων

Είναι το παιδί σας δημιουργικό; Τότε η δημιουργία ενός άλμπουμ αναμνήσεων πιθανόν να είναι μια διασκεδαστική δραστηριότητα για αυτό! Ζητήστε από το παιδί σας να συλλέξει τις αγαπημένες του φωτογραφία με τον/την ίδια και τους φίλους τους, συμπεριλαμβανομένου μερικών φωτογραφιών από το παρελθόν και μερικές πιο πρόσφατες. Τώρα ήρθε η ώρα για το δημιουργικό κομμάτι. Αφήστε το παιδί σας να διακοσμήσει το άλμπουμ με αυτοκόλλητα, κορδέλες, φωτογραφίες, χρώματα κτλ. Φτιάξτε το άλμπουμ στο δικό του στυλ και αφήστε την προσωπικότητα του να λάμψει μέσα από κάθε εικόνα. Η δημιουργία ενός άλμπουμ αναμνήσεων είναι για τώρα μια διασκεδαστική ασχολία αλλά και μια ευχάριστη ανάμνηση για το μέλλον.

Το παιδί σας μπορεί να φτιάξει το άλμπουμ αναμνήσεων μόνο του. Είναι μια δημιουργική δραστηριότητα που θα το βοηθήσει να αναπτύξουν τις κινητικές τους δεξιότητες. Αυτή η δραστηριότητα είναι τέλεια για δημιουργικά παιδάκια.

Make a scrapbook

Νοητικές δεξιότητες

1. Μονόπολη

Καθώς τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία είναι πιο προσεκτικά με τους κανόνες και αντιλαμβάνονται τους λόγους για τους οποίους υπάρχουν, τα νοητικά παιχνίδια όπως η μονόπολη είναι τέλεια για αυτά. Μπορούν να τους μάθουν πως να διαπραγματεύονται, να επικοινωνούν με άλλους, να κατανοούν τους κανόνες και τις επιπτώσεις τους και πολλά άλλα.

Η μονόπολη είναι ένα έντονο παιχνίδι που μπορείτε να παίξετε με πολλά άτομα. Αυτό το επιτραπέζιο είναι μια νοητική δεξιότητα που βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν τις νοητικές, επικοινωνιακές και κοινωνικές τους δεξιότητες.

Monopoly

2. Παζλ

Μπορεί να πιστεύετε πως τα παζλ είναι μόνο για μικρά παιδιά, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια! Στις μέρες μας, υπάρχουν παζλ ακόμα και για ενηλίκους. Επιλέξτε ένα παζλ με τουλάχιστον 300 κομμάτια, έτσι ώστε όταν το φτιάξετε μαζί να είναι μια διασκεδαστική πρόκληση για τα παιδιά.

Μπορούν να φτιάξουν το παζλ μόνα τους, αλλά εάν το φτιάξουν μαζί με τους φίλους τους θα περάσουν ακόμα πιο διασκεδαστικά. Τα παζλ είναι τέλεια για παιδιά που τους αρέσουν να λύνουν προβλήματα και έχουν πολλή υπομονή. Η διαδικασία κατά την οποία φτιάχνουν ένα παζλ είναι μια νοητική δραστηριότητα η οποία βοηθά το παιδί να αναπτύξει τις νοητικές του δεξιότητες.

Jigsaw puzzle

Φυσικές δραστηριότητες

1. Να χτίσουν ένα σπιτάκι

Σε ποιον δε θα άρεσε να φτιάξει το δικό του σπιτάκι, αθλητικό κέντρο, φρούριο ή δεντρόσπιτο; Πάτε με το παιδάκι σας στο πάρκο, πάρτε μαζί σας μερικά σχοινιά και κουβέρτες, βρείτε μερικά κλαδιά και φύλλα και χτίστε το δικό σας σπιτάκι. Το σπιτάκι είναι μια δραστηριότητα που θα κρατήσει απασχολημένο το παιδί σας για ώρες.

Το χτίσιμο ενός μικρού σπιτιού αποτελεί μια φυσική δραστηριότητα που μπορεί να κάνει ένα παιδί μόνο τους ή με τους φίλους του. Βοηθά τα παιδιά με τις κινητικές τους δεξιότητες και μπορούν να μάθουν πως να συνεργάζονται με άλλα παιδάκια. Μπορείτε να φτιάξετε το σπιτάκι σας μέσα ή έξω από το σπίτι, για παράδειγμα στον κήπο ή σε ένα πάρκο. Αυτή η δραστηριότητα είναι κατάλληλη για παιδάκια με πολλή φαντασία. Μπορούν να παίζουν όλη μέρα στο δικό τους αυτοδημιούργητο σπιτάκι και να είναι ο Βασιλιάς ή Βασίλισσα του βασιλείου τους.

Build a hut

2. Κυνήγι θησαυρού

Είναι το όνειρο του παιδιού σας να γίνει κατάσκοπος ή ντεντέκτιβ; Τότε αυτή η δραστηριότητα είναι τέλεια για το παιδί σας. Εσείς ως γονέας μπορείτε να αφήσετε στοιχεία μέσα στο σπίτι ή στη γειτονιά σας, τα οποία στο τέλος θα οδηγήσουν σε μια ωραία έκπληξη όπως μερικά γλυκά ή ένα οικονομικό παιχνιδάκι. Το παιδί σας και οι φίλοι του θα ακολουθήσουν το μονοπάτι ακολουθώντας τα στοιχεία με σκοπό να ανακαλύψουν τον θησαυρό. Τίποτα δεν είναι πιο διασκεδαστικό από το να ψάχνεις με τους φίλους σου για έναν χαμένο θησαυρό.

Αυτή η δραστηριότητα είναι τέλεια για ενεργητικά και περίεργα παιδάκια. Το κυνήγι θησαυρού είναι μια φυσική δραστηριότητα, που βοηθά τα παιδιά με τις κοινωνικές και κινητικές τους δεξιότητες.

Scavenger hunt


Μπορείτε επίσης να βρείτε κι άλλες διασκεδαστικές δραστηριότητες για παιδιά για βροχερές μέρες και δραστηριότητες για ηλιόλουστες μέρες σε εξωτερικούς χώρους.

Αναπτυξιακές Δεξιότητες

Ως γονέας μπορεί να έχετε περιέργεια για την ανάπτυξη τους παιδιού σας και πως μπορείτε να το βοηθήσετε να αναπτυχθεί σύμφωνα με τις δυνατότητες τους. Κάθε παιδάκι είναι μοναδικό, για αυτό και δε χρειάζεται να ανησυχείτε εάν νιώθετε ότι αναπτύσσονται σε διαφορετικό ρυθμό από άλλα παιδάκια της ηλικίας τους. Φυσικά, εάν πιστεύετε πως υπάρχει λόγος ανησυχίας τότε συμβουλευτείτε τον οικογενειακό σας ιατρό ή παιδίατρο για να λάβετε τις απαραίτητες συμβουλές. Έχοντας αυτό κατά νου, υπάρχουν τέσσερις κύριες κατηγορίες ανάπτυξης που βιώνει το παιδάκι σας. Αυτές ονομάζονται κινητικές, κοινωνικό-συναισθηματικές, νοητικές και επικοινωνιακές δεξιότητες.

Μάθετε περισσότερα για: Κινητικές Δεξιότητες

Οι κινητικές δεξιότητες είναι η ικανότητα του σώματος να εκτελεί συγκεκριμένες κινήσεις μέσω των κινητικών μυών. Αυτές μπορούν να περιλαμβάνουν οποιαδήποτε κίνηση, από το παιδί να μπορεί να σταθεί όρθιο μέχρι και να παίξει πιάνο. Οι κινητικές δεξιότητες μπορούν να χωριστούν σε δυο κατηγορίες, λεπτή και αδρή κινητικότητα. Η λεπτή κινητικότητα αναφέρεται στην ικανότητα ελέγχου των κινήσεων των μικρών μυών, όπως αυτούς στον καρπό ή τα δάχτυλα. Ενώ η αδρή κινητικότητα αναφέρεται στην ικανότητα ελέγχου μεγαλύτερων μυών όπως αυτών στα χέρια ή τα πόδια.

Οι κινητικές δεξιότητες και ο έλεγχος τους ξεκινούν να αναπτύσσονται ακριβώς μετά τη γέννηση και συνεχίζουν κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας (ακόμη και της ενήλικης ζωής!). Είναι σημαντικό να επικεντρωθείτε στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων του παιδιού σας για διάφορους λόγους. Αρχικά βοηθά το παιδί σας να εξερευνήσει και να βιώσει τον κόσμο γύρω του. Αυτά με τη σειρά τους προωθούν την ανάπτυξη του παιδιού σε άλλους τομείς, όπως νοητικούς και επικοινωνιακούς. Έπειτα, του δίνει τη δυνατότητα να κινηθεί και να ολοκληρώσει μια διαδικασία από μόνο του, κερδίζοντας κατά τη διάρκεια ανεξαρτησία και αυτοπεποίθηση. Τέλος, βοηθά ένα παιδί να αθληθεί, γεγονός σημαντικό για έναν υγιή τρόπο ζωής.

Παραδείγματα δραστηριοτήτων που ενισχύουν τις κινητικές δεξιότητες για παιδιά:

 • Χορός και Αγαλματάκια
 • Κινήσεις με Ήχο
 • Μπουρμπουλήθρες
 • Ψάξε και Βρες
 • Ένα Βήμα τη Φορά
 • Παιχνίδι Μετ’εμποδίων
 • Χαρταετός
 • Κρυφτό
 • DIY Κιθάρα
 • Μουσικές Καρέκλες
 • Παιχνίδια με Αλεξίπτωτο
 • Άλμπουμ Αναμνήσεων
 • Χτίσε ένα Σπιτάκι
 • Κυνήγι Θησαυρού
 • Βιβλιαράκι
motor skills activities for kids
Μάθετε περισσότερα για: Κοινωνικό-Συναισθηματικές Δεξιότητες

Οι κοινωνικό-συναισθηματικές δεξιότητες αναφέρονται στην ικανότητα κάποιου να κατανοήσει και να εκφράσει τα συναισθήματα του, καθώς επίσης να αντιλαμβάνεται και να ταυτίζεται με τα συναισθήματα άλλων. Ένα παράδειγμα αυτού για το παιδί σας θα ήταν η ικανότητα του να αναγνωρίσει πότε κάποιος είναι λυπημένος και να τον ρωτήσει εάν είναι καλά. Μα παρόμοιο τρόπο θα μπορούσε να συγκριθεί με την κατανόηση του να εκφράσει τον εαυτό τους σε έναν φίλο και έναν γονέα με διαφορετικό τρόπο.

Αν και αυτές οι δεξιότητες μπορεί να φαίνονται αρκετά πολύπλοκες, τα παιδιά αρχίζουν να τις αναπτύσσουν μετά τη γέννηση τους. Με το που ξεκινήσουν να αλληλοεπιδρούν με τους ανθρώπους γύρω τους, τα νεογέννητα μωράκια έχουν τη δυνατότητα να αρχίσουν να αναγνωρίζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα των άλλων. Είναι σημαντικό να ενισχύσετε τις κοινωνικό-συναισθηματικές δεξιότητες των παιδιών σας με διάφορους τρόπους. Πιο συγκεκριμένα, τα καθιστά ικανά να αναπτύξουν και να διατηρήσουν υγιείς σχέσεις. Τους βοηθά να διαχειριστούν τις στρεσογόνες καταστάσεις και τα συναισθήματα τους όπως επίσης και τα βοηθά να μάθουν τις κοινωνικές νόρμες, οι οποίες με τη σειρά τους τα στηρίζουν να λάβουν κατάλληλες αποφάσεις.

Παραδείγματα δραστηριοτήτων που στηρίζουν την ανάπτυξη των κοινωνικό-συναισθηματικών δεξιοτήτων για παιδιά:

 • Υποκριτική
 • Παιχνίδια Συναισθημάτων
 • Κάντε ένα Βίντεο
 • Μονόπολη
 • Κυνήγι Θησαυρού
 • Παιχνίδια με Αλεξίπτωτο
social emotional skill games for kids
Μάθετε περισσότερα για: Νοητικές Δεξιότητες

Οι νοητικές δεξιότητες αναφέρονται στην ικανότητα νοητικής επεξεργασίας πληροφοριών για την πραγματοποίηση απλών και πολύπλοκων εργασιών. Αποτελούνται από το πως σκεφτόμαστε, επιχειρηματολογούμε, διαβάζουμε, μαθαίνουμε, δημιουργούμε, θυμόμαστε, λύνουμε προβλήματα και παρατηρούμε. Η νοητική ανάπτυξη μπορεί να μοιάζει με ένα νήπιο που προσπαθεί να ανακαλύψει πως λειτουργούν τα παιχνίδια του (με το να τα βάζει στο στόμα του για να δοκιμάζει τη γεύση τους!) μέχρι και ένα 6χρονο παιδάκι να μαρτυρά τι έκανε ένα συνομήλικο παιδάκι καθώς μαθαίνει τι είναι σωστό και τι λάθος.

Η στήριξη του παιδιού σας κατά τη διάρκεια αυτής της πρώιμης νοητική ανάπτυξης είναι σημαντική καθώς βοηθά στην ανάπτυξη δυνατών θεμέλιων για μελλοντικές επιτυχίες στο σχολείο και στην μετέπειτα ζωή τους. Μπορείτε να προάγετε την νοητική ανάπτυξη του παιδιού σας απλά με το να του μιλάτε, να του αφήνετε να εξερευνήσει τον κόσμο γύρω του και απαντώντας στις ερωτήσεις “γιατί;”. Φυσικά, για να πάτε ένα βήμα παραπέρα μπορείτε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει δραστηριότητες όπως αυτές σε αυτόν τον οδηγό. Έτσι θα το βοηθήσετε να αναπτύξει πολύπλοκες νοητικές δεξιότητες, όπως η επίλυση προβλημάτων. Μην ξεχνάτε να κάνετε υπομονή με το παιδί σας και να το αφήνετε να ανακαλύπτει τα πράγματα με τους δικούς του ρυθμούς – με λίγη καθοδήγηση σύντομα θα είναι στη θέση να λύσει τα πάντα μόνο του.

Παραδείγματα δραστηριοτήτων που βοηθούν στην ανάπτυξη νοητικών δεξιοτήτων για παιδιά:

 • Ζωγραφική
 • Εικονογραφημένα βιβλία
 • Παιχνίδια με υφές
 • Ψάξε και Βρες
 • Τι βρίσκεται στο Κουτί
 • Bingo
 • 3D Παζλ
 • Ψάρεμα Αριθμών
 • Παιχνίδια Μνήμης
 • Μονόπολη
 • Παζλ
cognitive skills games for kids
Μάθετε περισσότερα για: Επικοινωνιακές Δεξιότητες

Οι επικοινωνιακές δεξιότητες περιλαμβάνουν την ικανότητα κατανόησης και αναπαραγωγής μηνυμάτων για την κατανόηση και αλληλεπίδραση με τον κόσμο γύρω μας. Η επικοινωνία είναι κάτι παραπάνω από τη γλώσσα και την ομιλία, μπορεί επίσης να είναι η έκφραση μέσω ήχων ή χειρονομιών. Τα μωρά μπορεί να μην είναι ικανά να πουν κάτι γεμάτο νόημα έως ότου γίνουν ενός, ωστόσο, προσπαθούν να επικοινωνήσουν μέσω του κλάματος, των εκφράσεων του προσώπου και της γλώσσας του σώματος τους.

Η ανάπτυξη των επικοινωνιακών δεξιοτήτων είναι σημαντική για τη δημιουργία υγιών σχέσεων και μας βοηθούν να είμαστε ικανοί να εκφράσουμε τα συναισθήματα και τις ανάγκες μας. Επιπλέον, μας επιτρέπει να μάθουμε και να διδάξουμε νέες δεξιότητες. Τα οφέλη ισχυρών επικοινωνιακών δεξιοτήτων θα διαρκέσουν μια ζωή.

Ένας από τους σημαντικότερους τρόπους που τα παιδιά μπορούν να μάθουν είναι μέσω της μίμησης(όπως πρότεινε ο Albert Bandura στην Θεωρία του περί της Κοινωνικής Εκμάθησης). Επομένως, ακόμη και εάν το παιδί σας δεν μπορεί να απαντήσει είναι σημαντικό να συνεχίσετε να του μιλάτε! Μπορείτε επίσης να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη της επικοινωνίας με το να του μιλάτε με φωνή υψηλής συχνότητας ή με τραγουδιστή φωνή (βοηθά να του τραβήξει την προσοχή), κάνοντας χαζούς ήχους και δίνοντας προσοχή στις χειρονομίας σας, περιγράφοντας καθημερινές πράξεις, καθώς επίσης και διαβάζοντας μαζί του για να το βοηθήσετε να εμπλουτίσει το λεξιλόγιο του. Οι δραστηριότητες που αναφέρθηκαν σε αυτόν τον οδηγό λαμβάνουν υπόψη τα παραπάνω και δίνουν επίσης τη δυνατότητα στα παιδιά να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά με ενήλικες και συνομηλίκους.

Παραδείγματα δραστηριοτήτων που θα βοηθήσουν τα παιδιά στην ανάπτυξη των επικοινωνιακών τους δεξιοτήτων:

 • Μουσική
 • Μπουρμπουλήθρες
 • Παραμυθάς
 • Υποκριτική
 • Παιχνίδι Συναισθημάτων
 • Βιβλιαράκι
 • Κάντε ένα Βίντεο
 • Εικονογραφημένα Βιβλία
 • Μονόπολη
communication skills games for kids